★ Obelisk u Bakićima - nekropola mramorje ..

                                     

★ Obelisk u Bakićima

Obelisk u Bakićima ili prostor, kao stoljećima zovu ljudi iz okolnih sela, da li je deo u historijskim jedinice u naselju Bakići, općini Olovo, Bih. Istorijski jedinica zauzima površinu sa promjeru od jedne milje, i na to su postavili spomenika sredili šest stranica. U centralnom dijelu manje nasip se nalazi u šumi kući. Cijeli spomenik proglašen nacionalni spomenik Bih, a to uključuje:

  • Dva spomenika na lokaciji Pod Klisa ili Varošište.
  • Nekropolis sa 43 nadgrobni spomenik na lokaciji i Slavanj.
  • Nekropolis sa 14 spomenike na lokaciji Grebljica.
  • Obelisk stub, obim na lokaciji Vlaškovac.
  • 16 stranica Svatovsko Greblje.
  • Ostaci srednjovjekovnog crkvu sv. Rok svetilište našu Damu olovske i groblje sa 24 nadgrobni spomenik na sajt od Klisa.
                                     

1.1. Opis Oblik i dekoracije. (The shape and decorations)

Napravljen je od krečnjačkog monolita. Baze stuba je romboidna. Prema vrhu malo sužava i završava se sa pravim četverostranom piramida na čijem vrhu je veći kamen to je jedna trećina je odbio tokom pada odrezanog drvo. Dimenzije obelisk su: visine stand sa četiri zabavu piramida je 300 cm, kamen muda 365 cm i od stojim na vrhu 410 cm. Visinu piramida je 65 cm, na vrhuncu kamen muda 45 cm.

Spomenik je bogato ukrašen simbolično igra na sve četiri strane, i ukrasi su podijeljeno sa polja. Mjesto oštre ivice spomenik je na sve strane tordiranu traku kao ukras, koji služi za plate ukrasni polja.

Sve dekoracije su radeni na umu u bas olakšanje udarci. Glavni motive za obelisk su: S-motivima i životinja lik sa štitom. U literaturi naveo različita mišljenja, to je znak zmaja ili vepra. Onda dođi spiralu zavoji, grozdovi i tačke. Sastav životinje sa štit je trebalo da znači heraldički znak, ponavljam na sve četiri strane, i ako je vepra, onda bi jedan od rijetkih na spomenicima ove vrste u Bih. U ovom stećku nema pisma.

                                     

1.2. Opis Tumačenje. (Interpretation)

O obelisk postoji jedna legenda. Tvrtka od Bosni je u šumi lov na divlje zvijeri, a je ranjen tokom lova i jedva da je ostao živ, tako da je dao na to mjesto gdje se ranjen podigne spomenik. Od tada do danas, nema više na to mesto, nije ukloniti. Bilo je pokušaja da se prebace u Nacionalnom muzeju Bih, ali također uz pomoć mašina ne radi.

O obelisk je napisao: Ćiro Truhelka, Milenko S. Izvršila, Alojz Benac, Šefika Bešlagić, Nada Miletić i Dubravko Lovrenović. To je česta mišljenje to je jedna od najvažnijih i najzanimljiviji srednjevjekovni spomenika Bih.

Nadgrobnik je u obliku krov, i ornamentika na to blizu ukrase sadrži na spomenike od koje ne mogu biti razdvojeni, što je posebno u srodstvu sa spiralni zavoj, S-motivima, ukrase i tordiranu vrpcu što i nije neobično za nišani tranziciona godina. Do vremena kad obelisk mogu biti klasifikovani u drugoj polovini XV. stoljeća, možda na kraju XV. stoljeća.

Lovrenović, mu je monografiju" Bih i humsko mramorje srednjeg veka" o ga je napisao da postoji mogućnost da se ispod ovog spomenik bio zakopan bosanskih squire ili feudalac od prvog period islam.

Povezuje simbol vepra, ime nagodbu Bakići i ime lokalitet Vlaškovac, Šefika Bešlagić spomenik je pripisano jedan od članova vlastelinske porodica platno telefone. Porodica rano uključena u otoman feudalizam. Bili su zvaničnici sa pravo da pokupim harača, gospodari i spahije, sa velikim imanja u teritoriju Smederevskog provinciji. Pavle platno telefone prešao u Mađarskoj, gdje je kralj Ferdinand imenovan srba despotom prošle. Madarski istoričar Taloči objavio grb nepoznatog porijekla, što je glava od vepra.

Ako grb na obelisku pripada nekom od članova vlastelinske porodica platno telefona, a ovo je o čovjeku koji je kao zaslužuje turski službene dobio kupao u Trag. Ovo platno telefone mogao ostati u svoju veru, ili primiti islam. Izgradio ga spomenik u obliku krošnji, šta je Mahmutu Branković ili Radivoju Oprašiću.

                                     

2. Stanju. (Condition)

Obelisk je klimav šezdesetih u prošlom stoljeću za pokušavaju iskopati, i restauratori ga u 2017. kao ispravio, tokom postupka obnova i očuvanje. Oštećen kamen je pročišćen i uzmem otisak da bi je nestao dio stavljaju gore.

                                     
  • naseljenih mjesta u Bosni i Hercegovini PDF fzs.ba. Arhivirano s originala PDF 5. 3. 2016. Pristupljeno 22. 12. 2015. Obelisk u Bakićima PDF Komisija
  • Od figuralnih predstava, postoji ženska figurica u Kozjacima i životinjski lik na obelisku u Bakićima Evidentirane su predstave ljudske ruke, zatim ruke
  • Odjeljenje društvenih nauka, Sarajevo 1978. Pristupljeno 9. 2. 2017. Obelisk u Bakićima PDF Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Pristupljeno
                                     
  • ckve sv. Roka u Bakićima Donjim prirodno i historijsko područje Srednjovjekovne nekropole sa stećcima i stari muslimanski nišani u naselju Drecelj

Users also searched:

obelisk u bakićima, nekropola mramorje. obelisk u bakićima,

Encyclopedic dictionary

Translation
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →