★ Tvrdava Črešnjevo - stećak ..

                                     

★ Tvrdava Črešnjevo

Obezbedio tvrđava Črešnjevo je srednjovjekovni tvrđavi u oblasti Neretve, što je teritorijalne poklapa sa teritorijom tekuće općini Konjic, Bih.

U ranijem dobu od srednjeg veka, u okolini Konjice, bilo je župa Neretva, dio župe Zagorja kraj oko Bjelimića i dio Komske župnog kraj oko Glavatičeva, kao delovi područje Podgorja. Zajedno sa Hum, Trebinjem i zet Podgorje imao status polusamostalne zemlja, država. Župnog Neretva razlika između okruga Rame na zapadu i okruga Što, na istoku. Pretpostavlja se da je već pola XI stoljeća, parohiji je počeo bosanske države. Od tada do dolaska Kompanija za struju u 1353. godine, imala je specijalan status u državi.

U kasnim srednjeg vijeka, parohiji Neretva bio je podijeljen u engleskom dio na desnoj obali rijeke Neretve uglavnom, na levoj obali. Bosanskih dio pripadao vladarskoj porodičnoj Kući. Pejzaž nacionalni spomenici na istoku, da koja je Trešanice na zapadu pripadao je administrativni kotaru knežiji Črešnjevo. Od 1404. godina do propasti bosanske države, bosanski dio parohiji Neretve je poznat kao Kralj zemlji. Dio na levoj obali rijeke Neretve, on je ušao u sastav Humske zemlja koja je gospodarila feudalni porodica Bih.

Na kraju proljeće 1463. pohod sultan al Fatih osvojili oboje oblasti Neretve i Komi. Protivnapadom je naš Revolucija Vukčića Hercegovine povraćen je stambena dio i zapadnom dijelu bosanskih Nertve, ali grad Črešnjevo i dalje pod otoman pravilo. Već je u drugom popisu od otoman vlasti, obezbedio tvrđava da ne spominjem, jer to je napuštena.

                                     

1. Opis

Obezbedio tvrđava Črešnjevo Trešnjevac je nalazi se iznad lijeve obale Trešanice, zar ne pritoci Neretvi, u trougao koji čine okolna naselja Kaljina, Džepi i Brčani Brdani. Zauzima prostor oko 6 hektara, na Velike i Male gradini, dio masiv Brvačke planine. Prema veličini prostora da okupira grad Črešnjevo je od najvećeg grada u Bih. Teritorije u bazen rijeke nosim je uobičajeno ime Dragočaj. Tako se zove jama i u periodu od otoman pravilo, i to je pripadalo nahiji Neretva, deo koji je uključena u srednji vijek u Kralj je zemlja. Oko 1.5 m južno od grada Češnjeva je mali grad je Odustala u Džepu. Njegova prošlost je blisko povezana sa gradom Črešnjevom.

Prema tehniku zidanja i deblja od zida do 2 metara, viši od u gradovima, a prema građanskog poravnanja i crkva opasanim zidovima, je zaključio da je ovo stepen razvoj grad možeš doseći do 15. stoljeća. Tvrđavu na najviši vrh grada, na gradini, može dogoditi značajno ranije.

                                     

2. Književnost. (Literature)

  • Marijan Sivrić i Tomislav Andelić - Srednjevjekovni humske parohije, pdf listu sadrže, Knjiga 101, Biblioteka nadgrobni Spomenik, Knjigu 3, Mosta 1999.
  • Vesna Anis-Aščerić, Srednjevjekovni okruga od Vrhbosna. Problemi granice i vlasti, Doprinosa Instituta za povijest XX / 21, Sarajevo 1985, 257-268.
  • Paul Andelić - Istorijski spomenika Konjice i okolini, Konjicu 1975, 324, lat.
  • Paul Andelić, Svjetlost, Sarajevo, 1982 – STUDIJE O TERITORIJALNOPOLITIČKOJ ORGANIZACIJU od SREDNJEVJEKOVNOG BOSNI.
  • Hazim Ipak - engleskim provincija. Sarajevo: "Svjetlo", 1982. godine.

Users also searched:

tvrdava črešnjevo, stećak. tvrdava črešnjevo, tvrđava črešnjevo,

Encyclopedic dictionary

Translation
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →