★ Stambeno-poslovni objekat Vakufa Hovadža Kemaludina - stećak ..

                                     

★ Stambeno-poslovni objekat Vakufa Hovadža Kemaludina

Stambena i komercijalnih zgrada Poreske Hovadža Kemaludina, ili učenike srednjih škola i studente, nalazi se u općini Stari Grad, Sarajevo, Bih. Na nacionalni parkovi, na sjednici od 26. do 28. marta 2012. godinu dana, doneo odluku da stambena i komercijalnih zgrada proglasila nacionalni spomenik Bih. Ova odluka Komisija je usvojila nakon linije: Zeynep Ahunbay, Martin Cherry, Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović, Ljiljana Ševo.

Ovaj spomenik je jedan od 101 od nacionalni spomenik, koji se nalazi na području u Sarajevu. Priče o ovim spomenika su dio projekta "101. mediji priče o nacionalnoj spomenika u Sarajevo," provodi Udruženje "Bosanskih stećak" s ciljem promocije kulturna i istorijsko naslijeđe Bih.

                                     

1. Istorija. (History)

Ulici Ferhadija, gdje se nalazi predmet Poreske Hovadža Kemaludina učenike srednjih škola i studente, nosi ime bloka od tekst Ferhat beg. Na ulici je formirana u 16. stoljeća, sa tim da je nastala u istočnom dijelu u Gazi husrevbegove mahao godine 1531, i više zapadni dio, zvao Malo stvara oko 1562. godine. Malo Ferhadija je dopirala val Čemaluša gdje prije 1515. godinu dana napravio džamiju Hovadže Kemaludina Ćemaludina, sa koje je groblje, fontane i vakufski žena učenike srednjih škola i studente. U kasnim tridesetim XX vek su dole i džamija i učenike srednjih škola i studente i u svoja mjesta su izgradili vakufski predmete. U mjesto mekteba je dizajniran stambeno poslovni uglovnica, dok je na sajtu džamije izgradili složene stambena i komercijalnih zgrada, u čijim sastav je nazvan bivši "JATA"s nebodera.

Tridesetim, sa studiju arhitekturu u neki od najviše prestižnu akademiju u Sarajevu vrati grupu mladih arhitekte obrazovani pod uticajem moderna. Sa studije u Srednjoj tehničke školu u Pragu, vratili su se braća Muhamed i Reuf Kadić. Reuf Kadić u novembru 1935. godine počeo raditi u Vakufskoj direkcije u Sarajevu mjesto voditelja Tehničke ured i glavni arhitekta. U ovom poslu je ostao do avgusta, 1942, g. godina i u tom periodu za dizajnirana da se odbrane i provode oko pedeset projekata.

Autor projekta stambeni - komercijalnih zgrada Poreske Hovadža Kemaludina učenike srednjih škola i studente, je Reuf Kadić, iako je pretpostavka da je zajednički rad oba brata. Objekat na vrijeme izgradnje uključena u najviše predstavnik psi i najopremljenije stambena zgrada u gradu i imao instalaciju telefon, za struju i plin, dok grijanje je uradio peći za čvrsto gorivo. Zgrada je na podu imao stambena funkcije, i u originalnom formi, prizemlje radi poznati sarajevo radnju "Ramiza".

                                     

2. Opis

Zgrada je izgradio u duhu moderne kao uglovnica oko pravokutni, u obliku tlocrtne osnovu dimenziju 10.73 m x 13.33 m. Na zemlju objekt je Suteren P 4 Stanu, dok ukupno visine je 21.50 metara. U funkcionalan uslovima, zgrada je podijeljen u prizemlju tamo gdje su reklamu nekretnine i podove da imati stambeni funkcije.

U smislu dizajnira fasade, uradili su tonu u duhu moderna. Fasada zgradi su podijeljeni na zemlji gdje su ukazati na široko ostakljene površinu poslovni prostor i spratne dijelove fasada obložene zelene pločice, koji se pojavljuju konzolni donesi sa najsjajnija su grupnjak vaze prozore i širom ostakljenim površinu loda

                                     

3. Književnost. (Literature)

  • Predrag Miloševića - Arhitekturu u kraljevstvu Jugoslavija, Sarajevo, 1918-1941. Ključa: Favelama, 1997.
  • Živorad Janković - Muhammed Kadić – život i posao Akademije nauka i umjetnosti BiH, bosanski genocid Adil zulfikarpašić Fondacije, Sarajevu.
  • Strauss, John 1977. Novi bosanske arhitekture. Sarajevo: Svjetlost.
  • Emir Kadić - Arhitekta Reuf Kadić i pocecima moderne arhitekture u Bih. Sarajevo, 2010.
  • Nedžad Kurto - Sarajevo 1492-1992, Oko, Sarajevu.
  • Ali Bejtić -Ulicama i kvadrata u Sarajevu. Sarajevo: Muzej grada Sarajeva 1973. godine.
                                     
  • 1939. godine, po projektu Reufa Kadića. Stambeno - poslovni objekat Vakufa Hovadža Kemaludina Uz ovaj, i objekat popularno nazvani Neboder JAT - a, oba po
  • Helena Baldasara Zgrada u Radićevoj 10 u Sarajevu Stambeno - poslovni objekat Vakufa Hovadža Kemaludina prema projektu Reufa Kadić Neboder u ulici Ferhadija
  • graditeljska cjelina Stambeno - poslovni objekat Vakufa Čokadži Sulejmana, historijska gradevina Stambeno - poslovni objekat Vakufa Hovadža Kemaludina Mekteb historijska

Users also searched:

stambeno-poslovni objekat vakufa hovadža kemaludina,

Encyclopedic dictionary

Translation
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →