★ Nekropola sa stećcima Rajkov kamen - stećak ..

                                     

★ Nekropola sa stećcima Rajkov kamen

Nekropolis Rajkov kamen se nalazi u hamletu Mijatovcima, selu Učenjak. Tamo je jugozapadno od stećak spomenike na teritoriju Bih na lokaciji Kalufi u Krekovima, i udaljeni od 200 m. Nagodbu Učenjak nalazi se na južnoj padinama Crvanj. U toj oblasti su i veće sela u Ovaj teren.

                                     

1. Istorija. (History)

Od 1347.prije nekoliko godina, kad su pod bosanskih vlada zakon o zabrani Revolucija II Godine, a naročito u prvoj polovini XV stoljeća, sjedala od oblasti ovaj polja često se spominje u dokumentima u Dubrovniku. Od kraja XIV stoljeća dok 1404. godine Nevesinjem pravilo Sankovići. Sahranjen u crkvi sv Hranić Kosača je slom porodice Sankovića 1404. godine proširio struju i kontrolu nad ovom području.

Turci su preuzeli Ovaj između 1465. i 1466. godine. Dok 1468. godine Ovaj je granica područje je naš Vlatko to je završio negdje u Trusina, dok Nevesinjsko polje pod otoman vlašču. U jednom činu u Dubrovniku arhive sa 1469. godine je spomenuo Hussein duke u Ovaj.

                                     

2. Opis

Nekropolis Rajkov kamen može smatrati i sastavni dio nekropolis na blizu mjesta Kalufi. To je mala nekropolis koja se sastoji od dva dijela. Prvi jedinica, što ljudi zovu Rajkov kamen, sastoji se od 1 krstače sa tvog odbora, jedan od srednje sanduk sa stajati i sanduk. Oko 100 m sjeverozapadno od prethodne grupe su dvije usamljene nadgrobni spomenik u obliku lijes.

Veličina spomenike i dekoracije koje se nalaze na spomenicima u sve tri odvojene jedinice govori u korist jači razlikovanje pojedinca obitelj. Krstača kao oblik novinarstvo relativno kasno, na kraju XV i ranije XVI vek. Uzimajući u obzir ove dvije činjenice, nekropolis Rajkov rok može verovatno je sastanak u periodu od XV da rano XVI vek, kada je nastala većina spomenike na groblje Kalufi.

                                     

3. Književnost. (Literature)

  • Marko Vego, Sarajevo: Izdanje Nacionalnog muzeja, knjigu III, 1964.Kolekciju od srednjevjekovnog natpisi Bih.
  • Šefika Bešlagić, Sarajevo:" Veselin Masleša", 1982. SPOMENIKE – KULTURE I UMETNOST.
                                     
  • historijska gradevina Nekropola sa stećcima Kalufi u Krekovima historijsko područje Nekropola sa stećcima Rajkov kamen u Mijatovcima Krekovi
  • stećka Nekropola sa stećcima Rajkov kamen u zaseoku Mijatovcima, naselje Krekovi. Spisak planina u Bosni i Hercegovini Crvanj - Dinarsko gorje Nekropola Kalufi
                                     
  • 462 stećka Nekropola sa stećcima Rajkov kamen u zaseoku Mijatovcima, naselje Krekovi. Na području općine Nevesinje nalazi se 117 nekropola s ukupno 4109

Users also searched:

nekropola sa stećcima rajkov kamen, stećak. nekropola sa stećcima rajkov kamen,

Encyclopedic dictionary

Translation
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →