★ Nekropola u Donjim Močiocima - stećak ..

                                     

★ Nekropola u Donjim Močiocima

Nekropolis u Donjem Močiocima, ili nekropolis sa spomenike i obilazak grčki groblju / Svatovsko groblju, u selu Donji Močioci, općini Stari Grad, Sarajevo, sadrži nadgrobnike od dugog perioda u istoriji Bih. Proglašena je nacionalni spomenik Bih. Nacionalni spomenik sastoji od nekropolis sa 61 stećkom, 15 na kraju jedan usamljeni nadgrobni spomenik, koji se nalazi izvan nekropolis.

                                     

1. Spomenike. (Monuments)

Spomenike na gradilištu u Donjem Močiocima su iz perioda XIV vijeka na teritoriji srednjevjekovni pokrajini Vrhbosna, koji je kasnije podijeljeno na nekoliko manjih područja. Nakon podjele oblasti danas je selo Močioci on je bio sastavni dio zemlje No.

Sve spomenike u ovo groblje pripada tip prolazi monolita, koji se pojavljuju u dva načina: sanduk i sljemenjak. Na ovo nekropolis je postignut visok nivo estetske vrednosti oblika spomenike dupla pijedestal izgleda i oblik dvojno groba. Ukrasi su predstavljeni tehniku ispupčenog konture, udubljivanja, i jedan ugravirano klesarski crtež. Za ovo groblje karakteristika, i pokazuje stabla i stabla, što nije retko dešava na spomenicima.

                                     

2. Groblju, sa m. (The cemetery, with m)

U neposrednoj blizini ovo groblje, u smjeru zapada na udaljenosti od 300 metara, tamo je musliman groblju, sa m predstavlja prelazni oblik srednjovjekovnog spomenike su, što ukazuje na kontinuitet života u svemir.

Po analogiji na krov, i stavljen u drugoj polovini XV stoljeća. Njihov je karakteristika koje su neki cilj srednja, teška obradu bez turban i natpis. Spomenika radeni u obliku širok stelae i obeliska sa piramidalnim kraj.

Cilj je na ovom sajtu sadrže ukrasni motive. Urezao luke i polulopta jabuku, pravougaonik igrati maceve i čomage štap. U pripremama za nadstrešnicu koristio kombinacija tehnika udubljivanja pravougaonik i tehnika znači modrica.

Termin "Svatovska groblju" označava zanemario, nepoznati starog groblja ili neki od spomenike, uglavnom kamen, za koje ljudi ne sjećam vrijeme nastanka i mrtav koji su ih zakopali.

Ne postoji naučno obrazloženje Svatovskim groblja. Snimio usmenu tradiciju kaže da grobove venčanju koji su nekada davno smo se upoznali sukobili su se i umro je, a o kojima među živima nema svjedoka. Hronološki to je najčešće srednjevjekovni nekropolis XIV – XV veka ili manje muslimana groblje iz različitih periode otoman pravilo u Balkanu. Veliki broj podataka o" Svatovskim groblja" i sukoba svadbenoj zabavi sa tragičnim ishod je snimio, i u velikoj pjesme, osobito muslimana.

                                     

3. Književnost. (Literature)

  • Vladislav Skarić, Sarajevo i okolini iz najranijih vremena da austro-ugarskim zanimanje. Sarajevo: Odabrani radi, knj. I, 1985., 37-42.
  • Vlajko Palavestra," Svatovska groblju" - probleme od istraživanja, u: Godišnjak CRKVI, Centar za balkanološka ispitivanja, knj. 28, Prirodno, Sarajevo, 1992-1997.
  • Dimitri Sergejevski," Arheološki nalazi u Sarajevu i okoliš", Glasnik Nacionalnog muzeja u Sarajevo, nova serija ne. II. Sarajevo: 1947, 13-50.
  • Mujezinović, Mehmed, Islamski kodiranja, u Bih, knjigu I, Sarajevo, 1974, 10-11.
  • Vesna Anis-Aščerić, "Srednjevjekovni naselja na mjestu u Sarajevu", u Doprinosa u istoriji Sarajevu. Sarajevo: Radi sa naučnim simpozijum "Pola milenijuma u Sarajevu" koji je držao od 19. 21. marta 1993. Godinu dana u Zavodu za povijest i Orijentalna institut, 1997, 36.
  • Marian Wenzel, Ukrasni motivima na spomenike, Sarajevo, 1965.
  • Vesna Anis-Aščerić, Sarajevo i okolini u PETNAESTOG stoljeća, između zapad i istok. Sarajevo: Sarajevo Objavljivanja, 2005, 16-19, Kartu – Župe sarajevo oblast u prvoj polovini XV stoljeća.
  • Šefika Bešlagić, Sarajevo:" Veselin Masleša", 1982. SPOMENIKE – KULTURE I UMETNOST.


                                     
  • gradevina Nekropola sa stećcima i nišanima u Faletićima, historijsko područje Nekropole sa stećcima i nišanima Grčko groblje Svatovsko groblje Greblje u selu

Users also searched:

nekropola u donjim močiocima, stećak. nekropola u donjim močiocima,

Encyclopedic dictionary

Translation
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →