★ Nekropola u Faletićima - stećak ..

                                     

★ Nekropola u Faletićima

Nekropolis sa spomenike i grijanje u Faletićima, općini Stari Grad, Sarajevo, sadrži nadgrobnike od dugog perioda u istoriji Bih. Proglašena je nacionalni spomenik Bih. Nacionalni spomenik se sastoji od. groblje sa 57 spomenike i 22 na kraju sajt, i jedan pogled upisan u inventarnu knjigu Muzej Grada Sarajeva i izložen kao dio trajno postrojenja u Bruce bezistanu u Sarajevu.

Specijalni značaj ovaj istorijski područje pruža riječi i preklapanje groblje iz različitih periode – srednjevjekovni grobnica sa spomenike i muslimanskom groblju u periodu od XVI da XIX ili XX vek, koji potvrđuje kontinuitet sahrane u ovoj oblasti.

Mjestu se nalazi 57 spomenike, od kojih 51 u obliku sanduka i 6 u obliku sljemenjaka i 22 baldahin. Spomenike je obeležavala sanduka sa pravougaonim udubio – save, dok je cilj u obliku stele sa turban u gomili. Jedan pogled, prebačen u Bruce dok u Sarajevo, kao dio trajno izložba, u obliku trapezoida sa krova na dvije vode. Opseg sadrži sve četiri strane poluloptaste snopa, i na vrhu, pored njih, sadrži ukrasni crescent, pokaži životinje – jelen i jelen, rastegao ruke, mač, i luk.

                                     

1. Književnost. (Literature)

  • Vesna Anis-Aščerić, Sarajevo i okolini u PETNAESTOG stoljeća, između zapad i istok. Sarajevo: Sarajevo Objavljivanja, 2005, 16-19, Kartu – Župe sarajevo oblast u prvoj polovini XV stoljeća.
  • Mujezinović, Mehmed, Islamski kodiranja, u Bih, knjigu I, Sarajevo, 1974, 10-11.
  • Dimitri Sergejevski," Arheološki nalazi u Sarajevu i okoliš", Glasnik Nacionalnog muzeja u Sarajevo, nova serija ne. II. Sarajevo: 1947, 13-50.
  • Vladislav Skarić, Sarajevo i okolini iz najranijih vremena da austro-ugarskim zanimanje. Sarajevo: Odabrani radi, knj. I, 1985., 37-42.
  • Vesna Anis-Aščerić, "Srednjevjekovni naselja na mjestu u Sarajevu", u Doprinosa u istoriji Sarajevu. Sarajevo: Radi sa naučnim simpozijum "Pola milenijuma u Sarajevu" koji je držao od 19. 21. marta 1993. Godinu dana u Zavodu za povijest i Orijentalna institut, 1997, 36.
  • Šefika Bešlagić, Sarajevo:" Veselin Masleša", 1982. SPOMENIKE – KULTURE I UMETNOST.
                                     
  • istraživanja, u Godišnjak XXX, Centar za balkanološka ispitivanja, knj. 28, ANUBiH, Sarajevo, 1992 - 1997. Nekropola stećaka i nišana u Faletićima Komisija
  • gradevina Nekropola sa stećcima i nišanima u Faletićima historijsko područje Nekropole sa stećcima i nišanima Grčko groblje Svatovsko groblje Greblje u selu
  • oktobra 2010. godine, nekropola je proglašena za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep

Users also searched:

nekropola u faletićima, stećak. nekropola u faletićima,

Encyclopedic dictionary

Translation
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →