★ Nekropole stećaka u Argudu - stećak ..

                                     

★ Nekropole stećaka u Argudu

Nekropolis sa spomenike Argud, koje se nalazi u blizini Argud, 30 km. zrak liniju ka severoistoku Konjic, Bih. Nekropolis su nacionalni spomenik Bih.

                                     

1. Istorija. (History)

Pola 11. ovo područje, planinama Visočica, u parohiji Neretve, je povezan s bosanskim države. Od tada do dolaska Kompanija za struju u 1353. godine, imala je specijalan status. Na početku 15. stoljeća tamo je divizija na King je zemlja" i feudalnu područje Pravilo. Granice ove dvije oblasti je Neretvi.

O kontinuitet stanovništva Bjelimića mnogo materijal tragove, pogotovo od praistorijski period, godinama, antikvitet i srednji vijek. Nagodbu Argud razvio u jednom kraku takozvani vlaške puta, koji se koristi za periodične odlaske Vlaha stočarima na plato planine Visočica. Iz perioda od srednjeg veka u Argudu je očuvan nekoliko nekropolis, što je obeležavala masivnost i brojeve spomenike, pretežno sanduke. U srednjem veku Bijelimići su ušli u parohiji od Zagorje, i na cijelo područje gospodarila je vlastelinska porodica Čemerovića. Od ovo imanje Čemerovića formirali i kasnije kupao beg Šurkovića.

Godine 1465. kroz vojsku, pod vodstvom Isa-molim Ritchie pobjeđuje ovim krajevima. Godine 1469. Bjelmići su u Neretve pravosuđa, koji je postojao do kraja XVI. stoljeća.

                                     

2.1. Sajt Muzge. Nekropolis sa spomenike. (A necropolis with monuments)

Od ukupnog broja spomenike 19 slučajevima i 2 sljemenjaka. Sa 5 spomenike. Motivima predstavljena na spomenike su: crescent, temelj tordirana traku, kružni vijenac, puzavice sa trolistom, krst i plasticne trake.

                                     

2.2. Sajt Muzge. Nekropolis sa temu. (A necropolis with the topic)

Kao i u drugim delovima Bih sa nekropolis sa spomenike vezana za kasnije muslimana i christian groblja. Tako da je na srednjovjekovnom groblju, sa spomenike i dalje muslimana groblju u kojem je očuvan 19 baldahin. Cilj iznad vremena, oštećeni. Dva daljinu pucnji su označene.

Na ljudi je unakrsnoj vatri sa turban u gužvi, dimenziju bazu 20x18 cm i visine od 120 cm. vidljivi vrhu tijelo postava je isklesana 1763. godina. Na drugoj je zapisano u sedam čista litice linije teško čitati tarih. Pomilovao i oprošteno Abraham, Boga mu život. Za Boga je zadovoljstvo studija Fatima. 1811. godina.

Na nišanu u obliku stelae, bez natpis, uklesano je čomaga buzdovanom na desnoj strani.

                                     

3. Sajt Jesenice. (Site Jesenice)

Sajt Jesenica se nalazi u kraku puta više od naselja Odžaci vodi do naselja Argud. Mjestu se nalazi na pravoj strani puta 1 km, prije nagodbe. Na ulazu na groblje nalazi kosu fontane. Nacionalni spomenik čini nekropolis sa 26 nadgrobni spomenik. Ukrašenoj stub sa olakšanje pokazati, ljudska cifra je drevni paralele. Ovo su roman grob stele na koji se javlja glavu gorgone.

                                     

4. Sajt Kunja. (Site Kunja)

Sajt Kunja je na putu iz naselja Argud vodi do naselja Svijenča. Nacionalni spomenik čini nekropolis sa 110 spomenike: 3 sljemenjaka i 107 slučajevima. Sa 6 spomenike.

                                     

5. Književnost. (Literature)

  • Paul Andelić, Teritorijalnopolitička organizacija srednjevjekovnog župe Neretva i njeno mjesto u širem politički okvir u Studije o teritorijalnopolitičkoj organizacija srednjovjekovne Bosne, Sarajevo, 1982.
  • Šefika Bešlagić, Sarajevo:" Veselin Masleša", 1982. SPOMENIKE – KULTURE I UMETNOST.
  • Paul Andelić, Istorijski spomenika Konjice i sredine, I, Skupština opštine Konjic, 1975.
  • Grupa od autora, Prirodni naslijeđe Ks, Sarajevo, 2008. 2009.
  • Vesna Anis-Aščerić, Sarajevo i okolini u 15. stoljeća, Sarajevo, 2005. 2006.


                                     
  • Nekropole stećaka u Konjicu sadrže nadgrobnike iz istorije Bosne i Hercegovine u srednjem vijeku Prema statistici Šefika Bešlagića područje konjičke opštine
  • dokazi su mnogobrojne nekropole sa stećcima. Na nadmorskoj visini od 1691 m kod Velikog jezera nalazi se nekropola Poljice s 49 stećaka 33 ploče, 10 sanduka

Users also searched:

nekropole stećaka u argudu,

Encyclopedic dictionary

Translation
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →