★ Nekropole u Istočnoj Ilidži - stećak ..

                                     

★ Nekropole u Istočnoj Ilidži

U ranim srednjeg vijeka, u oblasti Sarajevo i Visočkog polje formirana je župa Vrhbosna. Moć ova župa pripadao bosanskih zabrane, odnosno kralj. Ttransformacijom župnog u manje oblasti najveći dio pokrajini Vrhbosna išao na obitelj Centar, u kojoj je i nekropolis Crnač.

                                     

1. Nekropolis sa spomenike i grijanje u Krupcu. (A necropolis with monuments and heating in Krupcu)

Nagodbu Krupac se nalazi u jugoistočnoj kraja Sarajevo polje, na putu iz reke Željezničke kanjona na raskrsnici cesta za Trnova i da, Respektivno. Iznad brda, na čije vrh nalazi se u starom gradu Teferić. Nekropolis čini 21 stećak i 12 postava premještenih sa originalnim lokaciju radi otvaranje rudnika u Krupcu. Nekropolis je i nacionalni spomenik Bih.

Obradu spomenike je teško. Samo jedan nadgrobni spomenik je odlikovani, i na jedan je isklesana malo ukrase u bazi. Ukrasi su u plitak olakšanje.

                                     

1.1. Nekropolis sa spomenike i grijanje u Krupcu. Staro groblje. (Old cemetery)

Sa spomenike je grupa od 12 na kraju dva vrlo nisko ostatak spomenik. Oblika daljinu pucnji su od najstarijih vrijeme, u kojem prepoznati jak uticaj klesarske tradicija spomenike. Motive predstavljena u plitak / nizak olakšanje se pojavio sa spomenike, krajevi su u obliku sljemena, neki sa polujabukom na vrhu.

Cilj ove formulare su u mezarjima u Sarajevu. Ovaj tip spomenik je malo i istraživana.

                                     

2. Nekropolis sa spomenike Crnač u Donjem kotorcu. (A necropolis with monuments Crnač in Donji kotorac near)

Nekropolis je izlazila u periodu od sred XIV u drugoj polovini XV stoljeća. To je sastavljena od 54 nadgrobni spomenik 51 u obliku sanduk, i 3 u obliku sljemenjaka. Proglašena je nacionalni spomenik Bih. Spomenike nisu ukrasi. U jednom sljemenjaku tamo je urezao natpis na osnovu kojih možeš da vidiš ovdje, na moj plemeniti zemlji, laži Bogčin sin vojvode Stipka Ugarčića li to je znak napisao nagorela greda.

                                     

3. Književnost. (Literature)

 • Vesna Anis-Aščerić, Sarajevo i okolini u PETNAESTOG stoljeća, između zapad i istok. Sarajevo: Sarajevo Objavljivanja, 2005, 16-19, Kartu – Župe sarajevo oblast u prvoj polovini XV stoljeća.
 • Marko Vego, Postupak srednjovjekovne natpisi Bosne i Hercegovine IV. Sarajevo: Izdanje Nacionalnog muzeja, 1970, 12, 13.
 • Šefika Bešlagić, Sarajevo:" Veselin Masleša", 1982. SPOMENIKE – KULTURE I UMETNOST.
 • Vladislav Skarić, Sarajevo i okolini iz najranijih vremena da austro-ugarskim zanimanje. Sarajevo: Odabrani radi, knj. I, 1985., 37-42.
 • Vesna Anis-Aščerić, "Srednjevjekovni naselja na mjestu u Sarajevu", u Doprinosa u istoriji Sarajevu. Sarajevo: Radi sa naučnim simpozijum "Pola milenijuma u Sarajevu" koji je držao od 19. 21. marta 1993. Godinu dana u Zavodu za povijest i Orijentalna institut, 1997, 36.
 • Dimitri Sergejevski," Arheološki nalazi u Sarajevu i okoliš", Glasnik Nacionalnog muzeja u Sarajevo, nova serija ne. II. Sarajevo: 1947, 13-50.
 • Ćiro Truhelka, "Sredovjeki znak u kotorcu", GZM. Sarajevo: 1896, 217, 218.


                                     
 • Istočna Ilidža je općina nastala nakon rata u Bosni i Hercegovini pod nazivom Srpska Ilidža od dijela prijeratne općine Ilidža koja i danas egzistira pod
 • općinama Sokolac i Istočni Stari Grad, koje pripadaju Republici Srpskoj i općinama Vogošća, Stari Grad, Novi Grad, Centar i Ilidža koje pripadaju Sarajevskom
 • na prostoru nekropole sa stećcima, na kojem je i nakon izgradnje crkve nastavljeno ukopavanje. Nekoliko stećaka sa natpisima je ugradeno u zid crkve. Na
 • strani, zidana lomljenim kamenom, sa polukružno završenim svetištem na istočnoj strani i horom na zapadnoj strani. Crkva ima pravougaonu osnovu dimenzija
 • Aqu arum S. na Ilidži kod Sarajeva, municipium Bist uensium čija lokacija nije do sada utvrdena i c olonid RIS u Rogatici, istočno od Sarajeva
 • na kome su smještena 62 naseljena mjesta. Sa istočne i sjeveroistočne strane se graniči sa općinom Ilidža sa sjeverne i sjeverozapadne sa općinom Kiseljak
                                     
 • Sarajevo. Zvanično Istočno Sarajevo čine: Istočni Stari Grad, Istočna Ilidža Istočno Novo Sarajevo, Pale, Trnovo RS i Sokolac. Broj stanovnika u Sarajevu se
 • istovremeno i izvori rječica: Saničko vrelo, Dabarsko vrelo i vrelo Zdene. U selu Ilidža podno planine Mulež, ima jači izvor radioaktivne sumporne vode sa značajnim
 • Istovremeno s Butmirskom kulturom u srednjoj Bosni, u istočnoj i sjeveroistočnoj Bosni postoji Vinčanska kultura, dok je u Hercegovini Hvarsko - lisičićka.


Users also searched:

nekropole u istočnoj ilidži, stećak. nekropole u istočnoj ilidži,

Encyclopedic dictionary

Translation
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →