★ Nekropole stećaka u Ljubinju - stećak ..

                                     

★ Nekropole stećaka u Ljubinju

Stećak spomenike u Ljubinju iz kasnije srednjeg vijeka, predstavljaju značajnu dokumenata za proučavanje povijesti, periodu od nezavisnost Bih, posebno povijest umjetnosti i 14. i 15. stoljeća.

                                     

1. Istorija. (History)

U drugoj polovini 12. stoljeća Ljubinje o oblast pripada u oblasti Hum tokom jeseni, koji je Nemanja zajedno sa Travunijom, uskoro prisjedinio srpski države. U vlada Nemanjića ovo završiti on je ostao blizu pola od 14. stoljeća, kad Stephen ii, zabranu bosni, i Srbije I asimilirali Bosni.

Turci su Ljubinje iz daleka uzeo 1465. godine. Kao okruga spomenuo na turskom dokumenata po prvi put 1469. godine. Od osnivanja Hercegovine godine 1479. do početka 16. stoljeća ljubinjska okruga je bar pripadao u Drinskog, ili opremu za zamrzavanje sperme kadiluk.

Sve ljubinjski kraju srednjeg vijeka naseljavala su vlaška plemena koji nije utvrđeno da li su domoroce, ili doseljenici i kad nisu mogli doći ovde. Među ovim plemena izvrstan je Vlahovići, Okrenuo, Radosalići vazduh kristalno čist, Bančići, Goduni, Boljuni i Hrabreni-Miloradovići.

U ljubinjskom kraju su iz kasnije srednjeg vijeka do danas sačuvati kamene spomenike - spomenike. Njihov ukupan broj veća od 600 kopije, koje 109 imaju različite, često originalni olakšanje motive ukrasni i simbolično lik, i 12 kopije su znakove u starobosanskoj cirilicu.

                                     

2. Ukrase. (Decorations)

Ukupan broj ukrašenih spomenika u ljubinjskom kraja 109, ili 17%, što je u srednjoj broj. Snimio je 75 drugačiji motiv da mogu biti klasifikovani kao: ukrasni, simbolično i druge figuralne pokazati da to mogu biti i simboli.

Dekorativne grupe, sastavljen od 26 drugačiji motiv pretežno geometrijske i pogon mora da je fensi. Najčešći metod motiv je dole kosih paralelno udar, koji se javlja 79 puta u obliku bordure. Prati motiv zastala linije sa malim trolistovima, motiv što je tako karakteristika spomenike, posebno u Bih, da se smatra klasični motiv za ovu vrstu spomenika. On izveštaje ukupno 61 vremena. Treći najčešće koristio ukrasni motiv je cik-cak liniju. Drugi motivi: jednostavno plastiku i tordirane plasticne trake, serija obični temelj a temelj je u kružnim vijence, serija naizmjenično poredajte se električne vijenaca i kosih prelazi i motiv romba.

Simbolično motive predstavljaju u najveći broj sa rozetom koja predstavlja zvijezdu kao božansko tijelo. Prati motive krst i krug vijenac igrati se sa sunca. Motiv crescent solarne-lunar motiv je zastupao je veći broj, kao što je normalno u drugim dijelovima Bih, jer se to pojavljuje samo 8 puta, uglavnom u zajednici sa rozetom zvijezda ili krst. Motiv polujabuke također ovo nije uobičajeno. On se javlja 10 puta.

Figuralne šou, koji obično puno spomenike ljubinjskog kraju, predstavljaju prvenstveno igra fantastično životinja. Prati nastup ljudskog shvatiti sa velikim rukama.

Drugih motiva predstavljaju sa javnim mjestima koji se javljaju 27 puta, isključivo na vertikalnom strane visok sanduka raznim nekropolis. Ponekad lukova od ovih igraonicu kraj šiljasto, ponekad se polukružno, ali najčešći su luk su skoro puni krug ili kružne vijence. Osim toga, lukove su ojačani još jednom liniju ili tordirani. Stubovi su neujednačen debljine i moći dati ukazuju kapitele. Motiv igraonicu je pozajmila od Dalmatinskom i ima svrhu za stećku pridružiti karakteristika element romaničkom, ili gotski kuću.

Još jedan motiv za broj kopije je štit sa mačem, koji se javlja 12 puta. Ako dodati 2 štit bez mača, onda motiv štit ukupno javlja 14 puta. Vidimo ga na razne spomenike i na različitim nekropolama. Uvijek štit pravougaonog oblika sa jednim bliže poslu stranica nakošenom i ponekad urezanom za proturanje koplja. Mačevi su uvek pod štit, i samo gledaj držak i šiljatim kraja. Ovo motivi su svuda u Bih. Njihov pojava je objasnio kod mnogo ondašnji farmeri htio na ovaj način da se osigura sjećanje na njegovo kraljevsko pozadini ili na svoje megdana nekretnine.

Scene lova su pokazali 10 puta. Motiv jelena i jelen je veoma popularna na spomenike naše područje. I pokaži ptica je bio omiljeni motiv ljubinjskih spomenike, što se pojave i sa motiv od jelena i jelene. Druge figuralnih predstavu da bi konja i pokazati lav.

Scenu iz kola nisu veliki interes.

                                     

3.1. Nacionalnih spomenika. Nekropolis u Vlahovićima. (A necropolis in Vlahovićima)

Nekropolis sa spomenike i Pravoslavni crkvu sv. duke Lazar grobna crkvi gospod Vlada Bijelića u Vlahovićima, daleko od mjesto opštine Ljubinje o petnaest 15 km zrak linije u pravcu sjeveroistok, jeste nacionalni spomenik Bih. Nacionalni spomenik čini nekropolis sa 65 spomenike sa ogradnim suvozidom, crkva sa ogradnim zid u kojoj uzidan 31 nadgrobni spomenik, župnog kući, cisterna i pravoslavni groblju, sa 63 krstače.

Danas je selo Vlahovići je rezidencija pašnjak Vlahovića i spomenuo 1368. godine.

Tri nadgrobni spomenik je natpis na internetu. Prvi zapis je nepotpun, jer to je dio stajati čip, odnosi na Vukca Susret. Datum znak prije 1435. godine, tj. vrijeme kada i zadnji spominje Vukac Vučihnić.

+ A se leži Vukacь Vučihnićь. Vidi sezlamenije, čtio, i da je prokletь tko će u me taknuti!

Smrt iznad Vukosava Vladevića povezan s događajima iz 1481. godina je naš Vlatko Pravilo iz je Naš Novi krenuli u borbi protiv Turaka i bio poražen u mjesto Mensagite možda Ovaj?, gdje je izgubio sve trupe koje je imao sa njim. Nakon sukoba Vukosava Vladevića njegova banda doveo u njegov plemeniti naslijeđa i pokopan pored njegov otac je Vlada Bijelića.                                     

3.2. Nacionalnih spomenika. Nekropolis u Uboskom 1. (A necropolis in Uboskom 1)

Nekropolis sa spomenika na Groblju ispod Dubom u Uboskom Ubosko 1, je nacionalni spomenik Bih.

Nagodbu Ubosko se nalazi u Uboskom polje, oko 2 km istočno od glavnog puta Stolicu-Ljubinje–Srpske i 8 km od Ljubinja. Prema istorijski izvori iz sedamdesetih godina 15. stoljeća, u Uboskom je bio jedan od četiri pašnjak u čiji Vlaha" jer-plemenski jedinice Burmaza", najbrojnijeg u bratstvima Vlaha. U to vrijeme katunar grupa Burmaza je Milobrat Prema. Na dva spomenika u sebi imaju posvetu koji se odnose na Pomoćana Ostojića i Dabiživa Radovanovića na groblje Grebuše. Citav transkript glasi:

ASE LEŽI DABIŽIV RADOVANOVIĆ ČOČE TAKO TUŽILAC SI BLAG.

Ovaj znak izlazi iz okvira u toj stereotipnoj formulu epitafa za ugledanju na rimskom i njegova divna folk jezik original i direktno ih je obavijestio i kaže da svi ljudi koji su to pročitali znak bi trebao biti fer, mjere u njihove akcije, ponizan - blagi.

                                     

3.3. Nacionalnih spomenika. Nekropolis u 2 Uboskom. (A necropolis in 2 Uboskom)

Nekropolis sa spomenike na Ljeljen groblju grčki groblju u Uboskom Ubosko 2, je nacionalni spomenik Bih.

Spomenike su veoma dobre klesani, ali do danas, veliki broj spomenika umro od atmosferilija. Mnogo je pao na zemlju, neke od njih prevaljeno, neki su prelomljeni i okrnjeni. U odnosu na stanje od 60. 20 godina. stoljeća, grobovi još više obrasli lišajevima, tako da je danas ukrasi na neki od spomenike jedva prepoznati.

                                     

3.4. Nacionalnih spomenika. Nekropolis u Ljubinju. (A necropolis in Ljubinju)

Nekropolis sa spomenike u Ljubinju, zajedno sa crkvom rođenja Djevica u Ljubinju je nacionalni spomenik Bih. Od ukupno 41 nadgrobni spomenik, kako je nekada računati na groblje, danas u crkvi i pravoslavni groblja samo 6 kopije. Preostali broj spomenike da preuzme lokacija u novom pravoslavni crkvu u centru Ljubinja.                                     

4. Književnost. (Literature)

 • Kvalitet Kovačević-Kri, Средњовјековни катун по дубровачким изворима, "Симпозијум о средњовјековном катуну", Научно друштво Босне и Херцеговине, Посебна издања 2, Одјељење историјско-филолошких наука 1, Сарајево, 1963.
                                     
 • Nekropola Potkuk u Gornjoj Bitunji, općina Berkovići, nalazi se na listi 30 srednjovjekovnih nekropola stećaka koje su 2016. godine proglašene Svjetskom
 • Proučavanje stećaka ima svoju dugu historiju. Prvobitno sagledavanje stećaka pripada putopiscima. Oni su pratili očuvanu narodnu tradiciju na terenu koja
 • Nekropole stećaka u Trebinju iz kasnijeg srednjeg vijeka, predstavljaju značajne dokumente za proučavanje istorije i umjetnosti iz perioda samostalnosti
 • ikona, i ostataka nekropole sa šest stećaka Crkva rodenja Bogorodice i srednjovjekovna nekropola sa stećcima nalazi se u gradu Ljubinju u ravnici pored
 • u pisanim izvorima spominje u 14. vijeku. Područje Ljubinja prepoznatljivo je po vlaškim skupinama i nekropolama stećaka koji ukazuju na srednjovjekovnu
 • Bogorodice. Graditelji su bili dubrovački majstori. Uz crkvu je nekropola sa 13 stećaka od čega 9 sanduka i 4 ploče i stari kameni nadgrobnici. Kompleks
 • bogato je nekropolama nadgrobnih spomenika i stećaka Na području Ljubomira su u osmanskom periodu nastale sljedeće crkve: u Podvarima, u Čvarićima
 • historija bilježi i veliki broj stećaka koji kao monoliti teže i do 5 tona. U okviru projekta koji ima za cilj nominaciju stećaka - nadgrobnih spomenika za
 • arheološko nalazište Gabela nekropola stećaka Radimlja nacionalni park Hutovo blato pećina Vjetrenica vodopad Kravica, jadranska kupališta u Neumu muzej i memorijalni


                                     
 • dosta čakavizama i zanemariv broj crkvenoslavizama. Najveće su nekropole mramorova ili biliga u Hercegovini šire područje mjesta: Stolac, Široki Brijeg, Mostar

Users also searched:

nekropole stećaka u ljubinju,

Encyclopedic dictionary

Translation
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →