★ Nekropola stećaka u Kotor-Varoši - stećak ..

                                     

★ Nekropola stećaka u Kotor-Varoši

Nekropolis sa spomenike Trzan, u Večićima, općina ostali Varoš, Bih, zajedno sa tri turbeta, proglašena je nacionalni spomenik Bih.

                                     

1. Lokacija. (Location)

Večići se nalaze oko 10 km jugoistočno ostali-Varoš na jugoistočnoj ivici Veliko polje, platoa između Osmače i Čemernice na zapadu i Uzlomca i borje te na istoku. Kroz njega, djelimično teče rijeku Vrbanja.

Nekropolis spomenike se nalazi na brdu Trzan, odnosno mjesto na stranici je.

                                     

2. Istorija. (History)

Između Kotor-Varoš i Večića se nalazi u srednjevjekovni grad ostali, malo uhvaćen u hillu, blizu dolini Vrbanja i puta. U blizini grada ostali, nekropolis sa spomenike, toponimija i kasnije kult zgrada od otoman period, odvojiti nagodbu u Večićima kao srednjovjekovne nagodbu. Na Glavu, na lokaciji Trzan, Šefika Bešlagić 1971. registriran 80 spomenike. Postoje tri turbeta i novi džamiju. Kompleks završava na sjeveru dnu padinama mezarjem.

Toponim Trzan Trzna je staroslavenskog porijekla. Etnolozi i povjesničari odlučni su obično radim na zajedničkom selo zemlju, u selu ili pored njega.

                                     

3. Opis

Spomenike su razasutu u dužinu 240 metara, silazi od turbeta prema dolini. Orijentaciju spomenike prilagodena terenu. Raspored spomenike u grupama govori o porodici pripadnosti u ruralni općini.

Osnovni oblik spomenike su male kutije i ploče, različitih veličina, ali dominira većinom nizak kutiju dimenzije 1.5 1.2 x 0.9 0.5 metara. Na mnoge spomenika je upper površinu neobradena, lijepo sjajne samo prirodnim faktora. Vertikalnim stranice su djelimično oklesane. Većina kopije je amorfnog, odnosno daj utisak da su prirodni kamenje kamen postavljen kao nadgrobni spomenik. Dugo i velike grudi, dimenziju 2 1.7x1.15 1 m izdvaja za svoje veličine, ali ne plaća za obradu. Mnogi spomenika su pali na zemlju i obrasli je moss. Ukras i natpis ne.

                                     

4. Književnost. (Literature)

  • Za Putovanja, "Kulturno naslijeđe", Sarajevo –Objavljivanja, 3. izdanje, p. 61 – 65, 1998. -Islamskih kodiranja, Bih, knjigu 3.
  • Šefika Bešlagić, Sarajevo: Veselin Masleša, 1971. SPOMENIKE, KATALOG-TOPOGRAFSKE ISTRAŽIVANJA.
                                     
  • Turbeta u Kotor - Varoši u Večićima, općina Kotor - Varoš Bosna i Hercegovina, zajedno sa nekropolom stećaka u Kotor - Varoši proglašeni su za nacionalni
  • 5319 E 44.4683 17.5319 Radohova je naseljeno mjesto u općini Kotor Varoš Bosna i Hercegovina. U stvarnosti to je niz padinskih sela zaselaka, koja
  • plodna zaravan na riječnim nanosima Vrbanje i Cvrcke, u Bosni i Hercegovini, općina Kotor - Varoš Večićko polje je omedeno Vrbanjom, Cvrckom i obližnjim
                                     
  • jugoistočno od Banjaluke i Kotor - Varoši 30 km i centar su istoimene mjesne zajednice. Regionalnom komunikacijom R - 440, u Obodniku su povezane sa magistralnom
  • osmanlijsku okupaciju, u borbabama za odbranu srednjevjekovne utvrde Kotor Zahvaljujući tome, ovaj grad današnji Kotor - Varoš je pao tek 56 godina nakon


Users also searched:

nekropola stećaka u kotor-varoši,

Encyclopedic dictionary

Translation
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →