★ Zidine, Gornja Skakava - stećak ..

                                     

★ Zidine, Gornja Skakava

Arheoloških nalazišta – Zida, nalazi se u Gornjem Skakavi, općini Distriktu, Bih, a proglašen nacionalni spomenik Bih.

                                     

1. Lokacija. (Location)

Top Skakava, nalazi se 20 km jugoistočno od Distriktu, na nežan padinama od mount Majevice. Brdovito zemlje na kojoj je arheolosko nalaziste, lokalci je zovu "na Zidovima i u najvišu tačku u ovoj cijeloj zemlji izgrađena je u 1983. godine kapelu st Franje.

                                     

2. Istraživanje. (Research)

Tokom 2008. godine rekognosciranje i test mjesta iskopavanja platio Danas Bakalović. Arheoloških istraživanja u 2013. godine je vodio arheolog Zvonko Bojčić. Onda su oni došli i zaštitni radi: očuvanje dala temelj zidovima i rekonstrukcija rastresenih delove od arhitekture.

Na mjestu pronašli ostatke zgradama iz predromanike do kasno srednjeg vijeka. Našao je i veliki broj spomenike i grobnica koje su pronađene u i oko crkve.

                                     

3. Opis

Font je najstariji arhitektonski nalaze i imali pod plan heksagonski. Krstionice ovog tipa su vezane za rano christian artifakti crkvenih objekata i može da traje više od predromanike u Dalmatinskom.

Romanička crkvi datira iz 13. stoljeća. Ovo su ostaci zidove jednobrodne crkvi dimenziju 13.22x7.66 m, čiji perimetralni zidovi skoro potpuno je uklonio, kao svoju građevinskog materijala koji koristi sa zidanja manastir crkvu. Crkva je imao ekscentričan raspored, sa svodenim zaokret svetilište, i iznad brod je tabulat.

Gotička konvencionalna crkva je iz prve polovine 14. stoljeća. Izložen je područje od zidova. To je o jednobrodnoj crkvu, dimenziju 23.5x9.16 miliona, sa dugačkim poligonalnim unutrašnji sistem, na zaobljenog okvira potpornjacima, što je u skladu sa gotičkoj arhitekture svodeno, dok brod crkve verovatno imao tabulat. Na sjevernoj strani svetilište, bio je u sakristiji o, koji je kasnije prigradena korpus crkve. Spomenike vijeće, sanduk i sljemenak su našli u 9 kopije i izvan 7 kopije brod crkve. Samo su tri puna. Usput obrade razlikuju od dobro klesanih da amorfnog.

Grobovi su našli u roku od 5 grobnica i izvan crkve 4 kopije. Svi su kosturni. Grobovima u crkvi su pokriveni sa kamen ploče ili paleta spomenike, koja je retko dešava u srednjem veku crkvama u bih. Sličan primjer je u crkvi Milje Arnautovićima u Srednjoj. Grobovi su našli kovanice, zazvoni i karičice od 12 i 13. stoljeća. Dio nalazi datira iz grobnice u 14 i 15 veku.

Pored ovih nalazi, to je otkrio i srednjevjekovni groblju, sa jasno opaženim nizanjem grobovima u redovima. Nedavna istraživanja u pet grobove našli su prilozi sa poklonima: srebrnom prsten sa okruglim malo glavu, i motiv-lily pečatnjak, jedan fragmentirana željezo kopča, tri srebrenjaka i pet komada od bronze pločica sa ukrasom. Kovanica da su našli su srebro denari mađarski-hrvatski kralj st. catherine I novac kovan izmede 1373. – 1382. a njegov nasljednik Žigmunda novac kovan između 1390. – 1427. Prsten pečatnjak sa lily ukazuje na važnije i bogatiji. preminula.                                     

3.1. Opis Trenutnom stanju. (Current state)

Mobilni nalazi iz groba se nalaze u parohiji crkvi Fra manastir Sv Ante Padovanskog Dubrave, Distriktu Okrugu.

                                     

4. Književnost. (Literature)

  • Zvonko Bojčić, Arheološka istraživanje lokacije Skakava Upper-Zidovima. Posljednji izvještaj.
  • Danas Bakalović, Izvještaj rekognosciranja i zaštitu arheološkog iskopavanja na sajt od Gornjeg Skakava, Distriktu Okrugu. Tuzla: 2008.
                                     
  • ostataci graditeljske cjeline Vijećnica historijska gradevina Zidine Gornja Skakava arheološki lokalitet Spisak nacionalnih spomenika po mjestima


                                     
  • Sandići, Skakava Donja, Skakava Gornja Slijepčevići, Stanovi, Šatorovići, Štrepci, Trnjaci, Ulice, Ulović, Vitanovići Donji, Vitanovići Gornji Vučilovac

Users also searched:

zidine, gornja skakava, stećak. zidine, gornja skakava,

Encyclopedic dictionary

Translation
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →