★ Ostaci srednjovjekovne crkve u Koluniću - stećak ..

                                     

★ Ostaci srednjovjekovne crkve u Koluniću

Ostaci srednjovjekovnog crkvu u Koluniću nalazi u općini uključeni, Bih. Bili su se zove, zajedno sa najvećeg nekropolis spomenike, za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine

                                     

1. Lokacija. (Location)

Mjesto Kolunić se nalazi u blizini 3.2 km na putu uključeni - području općine, na južnom kraju Petrovačkog polja. Nekoliko zavjeri razdvaja sajt Citirati dio puta.

                                     

2. Istorija. (History)

Petrovačk polje to je centralni deo srednjevjekovni župe Pset. Duru Basler datira iz crkve u Koluniću "verovatno u 14. stoljeća" se oslanjaju na istorijski izvore koji se odnose na selu Kolunić, ili pleme Kolunića. S obzirom na formalni poveznice između crkvu u Koluniću i neke crkve u Sloveniji, neki datira iz XII. stoljeća, ne kasnije od 1300. godine.

                                     

3. Opis

Crkva sastoji od brod i četverougaonog oltarnog prostor. Iznad oltarnog prostor je bell tower. Cijeli visinu toranj sa apsidom je o 10-11 m, od kojih otpada na apsidu 4.65 m. Sve vertikalno bridovi crkvi su uokvireni naizmjenično veće i manje dobro oklesanim kvaderima. Zidovi su izgradili jedva oklesanih kvadera. Na brodu koji je stajao blizu vanjski južnoj strani crkvu zid bio na uglu između dve strane krst sa čija je svaka strana napisao ustavne živjeti 14 15. stoljeća OSTOÉ ali tako da natpis na lijevoj strani križ se pojavio u zrcalnoj sliku Fučić, 1982., 215. Znak je davno izgubljeni.

Od strane crkve, tamo je groblje sa spomenike u obliku uglavnom veće vijeće. Obradi te spomenike je jedva primjetan, tako da su tanjiri nepravilno pravougaonog oblika. Često im kraći strani rundu. Davno su već utonule, i neki ploče su od strane.

                                     

4. Trenutnom stanju. (Current state)

Ostaci crkvu izložen daljem padu. Za ovo jedinstvena crkvu strukturu na teritoriju Bih treba dodatna istraživanja koja će dati podatke treba za njenu sigurnije datiranje i stilske odredenje.

                                     
  • kvadera. Arheološko područje sa ostacima srednjovjekovne crkve i nekropolom sa stećcima na lokalitetu Crkvina u Koluniću proglašeno je 2007 za nacionalni
  • se nalaze sljedeći spomenici: Ostaci srednjovjekovne crkve i nekropola sa stećcima na lokalitetu Crkvina u Koluniću arheološko područje Partizanski
                                     
  • 2019. Pristupljeno 9. 2. 2016. Ostaci srednjovjekovne crkve i nekropola sa stećima na lokalitetu Crkvina u Koluniću Komisija za očuvanje nacionalnih


Users also searched:

ostaci srednjovjekovne crkve u koluniću, stećak. ostaci srednjovjekovne crkve u koluniću,

Encyclopedic dictionary

Translation
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →