★ Nekropola stećaka Jasik - stećak ..

                                     

★ Nekropola stećaka Jasik

Nekropolis spomenike Jasik se nalazi u selu Gračanica, općini poteškoća kod ulaska, Bih. Nekropolis je 31-stećkom i nacionalni spomenik Bih.

                                     

1. Lokacija. (Location)

Nagodbu Gračanica se nalazi u jugoistočnom delu općini poteškoća kod ulaska, iz čije centar je udaljeno oko 12 kilometara. U centralnom dijelu grada na malom hill na desnoj strani put na terenu Jasik tamo je groblje sa spomenike.

                                     

2. Istorija. (History)

U ranofeudalnoj župskoj organizacije teritoriju opštine poteškoća kod ulaska je u parohiji Gornje Ekonomiju, koja je u kasnije period, kao manje teritorijalne jedinica je u parohiji Soli. Evidentno je da je to dio općini poteškoća kod ulaska je bio dio kasnofeudalne župnog Dramešin, drugi u sastav kasnofeudalne župnog Gostilj, koji je pripadao i nagodbu Gračanica.

Na sajt od Jasik je snimio 31 nadgrobni spomenik, 6 tablice, 2 slučajevima, 20 sljemenjaka i 3 kolone. S 8 spomenike, čiji dekorativnim motivima, krug, uzdužna traku, temelj 3 kopije, duplo-spiralu 2 kopije, crescent 5 primejraka, krst i biti styling križ, motiv simbolizuje najveća strukturom kuče i motiv pravokutni čvrste 2 kopije. Ukrasi su radeni tehniku znači modrica visok i plitki, i udubljenja i uvlačenje u njega.

                                     

3. Književnost. (Literature)

  • Edin Rekao, Župnog Dramešin u srednjem veku. Tuzla - Banovići: Postupak naučnog konferenciji, Kulturno-istorijski i prirodne naslijeđe Banovići, 2010.
  • Šefika Bešlagić, Sarajevo:" Veselin Masleša", 1982. SPOMENIKE – KULTURE I UMETNOST.
  • Seudin Muratović, Zehudin Maslić -Spomenike u općini poteškoća kod ulaska. Poteškoća kod ulaska: 2008.
  • Šefika Bešlagić, Sarajevo: Veselin Masleša, 1971. SPOMENIKE, KATALOG-TOPOGRAFSKE ISTRAŽIVANJA.
  • Marian Wenzel, Ukrasni motivima na spomenike, Sarajevo, 1965.
                                     
  • Bosni i Hercegovini PDF fzs.ba. Pristupljeno 19. 4. 2017. Nekropola stećaka Jasik Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Pristupljeno
  • naročito su bogati nekropolama i stećcima. Registrirano je oko 25 nekropola i desetak stećaka samaca. Danas je sačuvano oko 250 stećaka na raznim lokalitetima
  • kao Smuçicha O srednjovjekovnom naselju kod Tarčina govori i nekropola stećaka na lokalitetu Borak. Marijan Drmač, Župa Lepenica, Historijska traganja
                                     
  • planinskih vijenaca: sjeveroistočno je Šipraško brdo vrh Glavić, 950 m južno Jasik 769 m jugoistočno kompleks Šahinovina Stražbenica 848 m zapadno

Users also searched:

nekropola stećaka jasik,

Encyclopedic dictionary

Translation
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →