★ Arheološko nalazište Stari Majdan - stari most ..

                                     

★ Arheološko nalazište Stari Majdan

U gvozdenog doba, u 5. i 4. st. pr. n. e. tamo je bio u Mosta naselje čija stanovnika proizvodnjom željeza i izradu gvozdeni predmeti oružje i alat.

U vrijeme Rimljani snimio brojne naselja sa rimskog komunikacije, što je to godinama. Na mjestu Navode u selu Šehovci, to je otkrio roman poravnanja i metallurgical biljka.

Talionica officina ferrari u Stara Hercegovine efekat 3. i 4. st., tako da je sve kasnije od pogonâ u dolini Japre. Ο dugotrajnosti i intenzitet svoj posao najrječitije predlažem širok i duboko u 6 m halde troske.

Rudnici na Sunny, a drugi u Bosni, oni su za Rimljani značajno, ne samo u vreme velike osvajačkih ratovi, ali i kasnije za isporuku željeza livom broj manufaktura za razvoj oružja u Panoniji i u susjednoj provincija. Velike su potreba i privatne proizvodača metal alat, oružje i oruda, i zalihe svake vrste.

Važan pronaći iz rimskog period su žrtvenici od 3. stoljeća. Svi su žrtvenici u čast boginja Terra Šlep, personifikacije plodnost zemlje, za zdravlje i dobro pro pozdrav raznih vladari 3. st.

Rad u rudniku u Ljubija mogu epigrafskim sve pratiti od najstarijih potvrdu 201. g. ko je pričao o zakupu ferarije na Sunčano. Već sa žrtvenika od 209. g.poznato je da je na glavu iz okruga je car je javni tužilac.

Status rudnika u zapadnoj Bosni nije bio identični sa status rudniku u bih rijeku, što je dovelo do drugačije administrativne i politički stav od ovih dva regiona. Na Sunčano su da država, carska imanja, a most na razvio municipaliteti. Verovatno je razlika tamo, i zato je na istočnoj romanizacija biti efikasnije pa su mun. Malvesiatium Vod i kasnije Domavia Srebrenica mnogo ranije postao samoupravni gradova.

Za oboje krajeva, nema rekord ο domaće riješen do zajednica u rudarstvu. Očigledno, isto ili slično razlog: dominantna položaj vanzemaljci u rudarsku i metala, i nepoštovanje, ili bolje rekao podreden položaj domaće.

                                     

1. Književnost. (Literature)

  • Esad Pašalić, GID BiH Sarajevo 1975, Sumirani rad -Questiones de bello Dalmatico Pannonicoque.
  • Koji Imamović, Sarajevo, 1977. - Antikvitet kult i votivni spomenika na teritoriju Bih.
                                     
  • do 8. razreda. Most u Starom Majdanu Tvrdava Stari Majdan Arheološko nalazište Stari Majdan Sistematski spisak općina i naselja PDF fzs.ba. Arhivirano
  • na preko 200 nalazišta Najstariji arheološki ostaci u BiH iz tog perioda pronadeni su kod Bosanskog Šamca, a pretpostavlja se da su stari oko 100.000
  • vrijeme rad toga majdana taj isprva skromni podhvat podiže se u njegovim rukama stvarno i financijalno, tako da je i susjedni majdan dospio pod njegovu
  • objekata 87 grobova, kao i i više od 35.000 predmeta. Rudna Glava arheološko je nalazište u blizini istoimenog sela nedaleko od Majdanpeka, u zaledu gornjeg

Users also searched:

arheološko nalazište stari majdan, stari most. arheološko nalazište stari majdan,

Encyclopedic dictionary

Translation
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →