★ Nekropola sa stećcima u Ljubljenici - stećak ..

                                     

★ Nekropola sa stećcima u Ljubljenici

Nekropolis sa spomenike u Ljubljenici, općini Berkovići, Bih. Nekropolis je i nacionalni spomenik Bih. Nacionalni spomenik čini srednjevjekovni nekropolis sa 15 mrtvih.

                                     

1. Opis

Na mjestu Pravoslavni groblju spomenike su razbacani širom skoro cijela grobljanskom područje i dalje. Postoji 15 spomenika 2 tijela, 12 kutija, i 1 sljemenjak. Spomenike su veoma dobre klesani i dosta je dobro očuvano. Neki su nagni se i pao. Nadgrobni spomenik br. 1 Kutiju, dim. 1.25 x 0.68 x 1.05 m. Sa gornjeg ruba čista litice strana je bolji od zastala skladu sa trolistovima nakon uski trake. Na zapadnoj čeonoj strana je pokazao muški uzor sa mačem u ruci i štit druge strane. Ruku sa mačem je odrastao u razini ramena, i mač u visini glavu. Štit sa dva prošaranog pruge u nivou grudi. Između mač i šef je tordirani vijenac. Na lice pokazuje oči, nos i usta. Preko odjeću, što je u pasu uzak i dolje širiti, urezao poprečnoj pruge. Donji dio haljinu ide na koljena.

Nadgrobni spomenik br. 7 Kovčeg na pijedestal, dim. 1.55 x 0.8 x 1.72 m. Veliki rez dobro očuvano. Na dnu je uzak. Gornji dio kutija je malo izbočen u odnosu na vertikalnom stranica. Pod izbočenog pojas preko sve uspravno strani daje bolji od zastala skladu sa trolistovima, od dna nakon plasticne trake. Na izbočenom dio zapada na prednja strana je na oba kraja za ukrasni motiv: rundu dent-pokupiti plastične tordiranim vijenac i motiv dva koncentrična tordirana vijenac. Između njih je pisanje, natpis je bio na engleskom u cirilicu u tri reda: - ACE LAŽI VUKOSLAV` CRIJEPOVIĆ`. Na osnovu većina pisma i proces njegovog u bas olakšanje motive, W. Bešlagić natpis datira iz XV. stoljeća.

                                     

2. Književnost. (Literature)

  • Šefika Bešlagić, Sarajevo:" Veselin Masleša", 1982. SPOMENIKE – KULTURE I UMETNOST.
  • Šefika Bešlagić, Spomenike Hodova. Anali Istorijski institut Jugoslovenska akademiju prirodnih nauka i umjetnosti u Dubrovniku, godine XII, Dubrovniku, 1970., 113-163.
  • Marian Wenzel, Ukrasni motivima na spomenike, Sarajevo, 1965.
  • Šefika Bešlagić, Sarajevo: Veselin Masleša, 1971. SPOMENIKE, KATALOG-TOPOGRAFSKE ISTRAŽIVANJA.
                                     
  • 5. 2016. Pristupljeno 31. 10. 2015. Nekropola sa stećcima na lokalitetu Pravoslavnog groblja u selu Ljubljenici arheološko područje kons.gov.ba. Arhivirano
  • područje Nekropola sa stećcima na lokalitetu Pravoslavnog groblja u naselju Ljubljenici arheološko područje Nekropola sa stećcima Potkuk u Bitunji
                                     
  • Duraković, Rusmir Mahmutćehajić, Šaćir Filandra, Željko Obradović. Nekropola Radimlja, Nekropola Boljuni, Begovina, Ošanjići, Badanj, Bregava, Vidoški - stari

Users also searched:

nekropola sa stećcima u ljubljenici, stećak. nekropola sa stećcima u ljubljenici,

Encyclopedic dictionary

Translation
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →