★ Prahistorijsko naselje i nekropola stećaka Barzonja - stećak ..

                                     

★ Prahistorijsko naselje i nekropola stećaka Barzonja

Praistorijske poravnanja i nekropolis spomenike Barzonja, koja se nalazi u općini Tomislavgrad, Bih. Nekropolis je i nacionalni spomenik Bih. Nacionalni spomenik čini nekropolis sa 64 nadgrobni spomenik.

                                     

1. Istorija. (History)

Na mjestu Barzonja našli su tragove da otvori prahistorijskog nagodbu. Na mjestu Podjelinak je gradina, poravnanje mali dimenzije 50X25 m, a ovo su dijelovi clay kontejnere i žrvnjeva, najverovatnije iz bronzanog doba i gvozdenog doba. Na mjestu Sesaruša, ostaci od preistorijskog ruševine 85X85 m i rimske utvrde obilovali arheološkog materijal ukazuje da je bronzana, željeza i rimskog doba.

Kamen gomile su registrovana na mjesta Hrbine-Risovac. Nasumično nađe novac, dva grčki drahme Dyrrachiuma 229. – 100. godine p.n.e. i drahma Apolonije 229. – 100. godine p.n.e. sa mjesta Golim svjedok robnonovčanom ekonomiju na kraju gvozdenog doba.

Na mjestu Pond je našao rimski novac Galijena 253 268. i Aurelijana 270 275.4.

Historijskim podacima područja u ovog perioda, oni su veoma jadni. Blidinje pripadao Drežnica, u parohiji od Večenike Večerić u Humskoj zemlji. Od 1325. godine Blidinje je dio koji su vladali linije web server. U Drežnica živio engleski plemić Masni Bubanjić.

                                     

2. Lokacija. (Location)

Nekropolis Barzonja dalje od Blidinjskog jezero za 1000 m, na zapadu. Osim za zemljani put koji vodi do Svinjači, i nekropolis podijeljeno na južnog i sjevernog dio, u neposrednoj blizini nema nagodbe.

                                     

3. Opis

Spomenike podijeljene su u tri grupe. Jedna grupa čini deset spomenike nalazi na uzvišenju u finalu, južni dio nekropolis. Drugu grupu zauzima central, zapadni deo groblje, i širi se usput. Najveći broj spomenike ukupno 49 se nalazi na sjeveru cestom. Nekropolis je sastoji od ukupno 64 nadgrobni spomenik. To su 3 sljemenjaka, 16 slučajevima i 45 podatke. U neposrednoj blizini nekoliko dislociranih spomenike ili fragmenti koje se koriste u kamen ograde.

Jedanaest spomenike je. Motivi su: temelj, krst, dio štit, bordura sa spirala, žena je kolo, i vrpce.

                                     

4. Književnost. (Literature)

  • Šefika Bešlagić, Sarajevo: Veselin Masleša, 1971. SPOMENIKE, KATALOG-TOPOGRAFSKE ISTRAŽIVANJA.
  • Marko Vego, Sarajevo: Izdanje Nacionalnog muzeja, knjigu III, 1964.Kolekciju od srednjevjekovnog natpisi Bih.
  • Šefika Bešlagić, Sarajevo:" Veselin Masleša", 1982. SPOMENIKE – KULTURE I UMETNOST.

Users also searched:

prahistorijsko naselje i nekropola stećaka barzonja,

Encyclopedic dictionary

Translation
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →