★ Nekropole stećaka u Lipi - stećak ..

                                     

★ Nekropole stećaka u Lipi

U istočnom kraju Duvanjskog polja, nalazi se selo Lipa. Od centra Tomislavgrad udaljenost je oko 12 km u smjeru jugoistoka. Na udaljenosti od 1 km u smjeru jugoistoka od centra nagodbu Usne su nekropolis sa spomenike, rasporedene na tri lokacije. Visinu nekropolis sa britanskim na sajt od katoličke i pravoslavni groblju je 928 m nv.

                                     

1. Opis

U tri lokacije – Linden i, II I III – ukupno snimio 353 grobna mjesto sa 346 spomenike bili – 335 spomenike i 11 prelazi – i 7 grobnih mjesta bez spomenike su. Od ukupnog broja spomenike najveći broj podatke – 290, onda sanduka – 42 i sljemenjaci – 3 kopije. Sa pet spomenike i šest krstača. Njihov ukrasni motivi su: jabuke, krugovi sa rozetama, tordirano konopac, obični prelazi, krst sa kružne vijence, krst sa kružne završeci, fensi prelazi, štit, mač, bordura od kosih paralelica, zamrznuti niza poluelipsa sa pahuljice tamo, pola meseca i temelj. Ukrasi su radeni tehniku znači modrica i udubljenja. Za jedan nadgrobni spomenik da veže tvrde da je doveo iz Male Čvrsnica, preko cijelog polja Svinjače sa daljine od preko 10 km. Navedena tvrde da je sadržano u pjesmu koja je sljedeća:

Nadgrobni spomenik izvukao Marta

na moj brat Mark,

gospodine februara,

priko polja Svinjače.

Šta vozio sto volova,

izilo za koze.

                                     

2. Književnost. (Literature)

  • Marko Vego, Sarajevo: Izdanje Nacionalnog muzeja, knjigu III, 1964.Kolekciju od srednjevjekovnog natpisi Bih.
  • Šefika Bešlagić, Sarajevo: Veselin Masleša, 1971. SPOMENIKE, KATALOG-TOPOGRAFSKE ISTRAŽIVANJA.
  • Šefika Bešlagić. Spomenike u Duvanjskom polje. Beogradu: Starinar VII-VIII, 1956 / 57.
  • Šefika Bešlagić, Sarajevo:" Veselin Masleša", 1982. SPOMENIKE – KULTURE I UMETNOST.
                                     
  • su 22 nekropole sa ukupno 314 stećaka 17 ploča, 191 sanduk, 100 sljemenjaka i 6 amorfnih stećaka Nekropole sa stećcima i starim nišanima u naselju
                                     
  • spisak općina i naseljenih mjesta u Bosni i Hercegovini PDF fzs.ba. Pristupljeno 19. 4. 2017. Nekropola stećaka Jasik Komisija za očuvanje nacionalnih

Users also searched:

nekropole stećaka u lipi,

Encyclopedic dictionary

Translation
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →