★ Arheološko područje Crkvina u Zavali - stećak ..

                                     

★ Arheološko područje Crkvina u Zavali

Arheoloških oblast Navodi u Oh se nalazi u selu Zavala, općini Ravno, Bih. Proglašen nacionalni spomenik Bih. Arheolozi Nacionalnog muzeja pod vodstvom Marko Vego i holdings muzeja od Srpske provodi u 1957. godine arheološko istraživanje na lokaciji Citirati. Dokaze sa mjesta su nalazi u Muzeju bih u Srpske. Sa tim izvršena očuvanje ostataka i crkvu.

                                     

1. Lokacija. (Location)

Sajtu, koji se u literaturi izgleda pod raznim imenima" Petkovica", Navode", Crkvu" sajt je", nalazi se u glavni dio nagni se nazad u Dolini, između brda Ostroga, i Klisure." Ovo" nalazi se na dvije male glave u sred sela. Lokacija je bila podeljena na izgradnju puta u austro-ugarskim doba, pa to se nalazi na križanju cesta za Pravo, Srpske i u samostanu u blizini.

                                     

2. Opis

Na mjestu Navode ima arheološki ostaci od nekoliko kulturno imovinu.

Crkva sv. Peter je to spomenuo na" Dubrovačkoj novine" od 1525. godine. Ovo države to da je crkva je katolička crkva i da su napravili tone u predromaničkom stil. To je jednobrodna strukture sa četvrtastom apsidom, veličina 13.60 x 6.20. arheoloških istraživanja u 1957. godine otkrio kamen pluteji sa motivima euharistiju prikazuju ptice pije vodu iz njega. Nalazi se u Muzeju bih u Srpske.

Crkva sv. Peter, već dugo da zgrabi pažnju naučnog javnosti, u pokušaju da bi dokazali svoju pripadaju katoličku crkvu ili pravoslavni religije. Iako u književnosti kao religiozna predmet 12. stoljeća predstavio već 1959. šta god. rezultate istraživanja Mark Vega 1957. šta god. privlačnost nalazi u prvom mjestu impresivno reljefi oltarske ograde, ali i broj dileme i rupe od istraživanja, da razlog zbog kojeg Općini Pravo, prije potez rekonstrukcije ovu crkvu, odlučio je ponovo arheoloških istražimo ovo kompleks. Opravdanost takav potez dokazao već sa prvi aktivnosti arheologa Studija Arheologije fakulteta filozofiju, Univerziteta Mostar na čelu sa snežana Vasilj. Rezultat je serija grobnica i pogreb, što do sada nije registrovana.

Zidovi neke stare zgrade pripadaju samostanskoj zgradu.

Crkva sv. Petkom ima pravougaonu ladu i polukružnu apsidu. Vanjski dimenzije crkve su 8.6x5.9 miliona. Ispod poda materijal je našao pregradni zid, koji je pripadao starijeg gradevini. Od njega prema apsidi bilo je mnogo grobove. Crkva je napravljeno nakon 1750. godine kada pravoslavni kaluderi postao vlasnici svih nekretnina koje prethodno uživao u crkvi sv. Petra. Vladajuća nizam vlade u 1867. godinu dana, na osnovu stari list, to je naveo da Petkovica imovinu pravoslavni manastir u sedi nazad.

Nekropolis spomenike ima ukupan iznos od 27 spomenike. Od 9 slučajevima i 18 tablice. Jedan sanduk, ukrašenoj bordurom od kosih paralelno crtica, u kojem pravougaoni štit sa mač ispod njega.

                                     

3. Ostala roba. (Other goods)

Kao gradina, sa ostacima crnac iz bronzanog ili gvozdenog doba nalazi se iznad selo Zavala u pravcu Golubinca.

U blizini je pećini Orlovica, sa nalazima keramiku iz bronzanog doba.

Zapadno od lokaliteta Ovo, o 250-300 m, ovo je lokacija Miholje čije ime dolazi od učenja postojanje crkvi sv. Michael, možda čak i stariji od crkvi sv. Petra. Sada postoji malo pravoslavni groblju, i od kamena, kažu da je tradicija u mjesto, sa crkve na Miholju gradena je Kadijevića toranj, sedi nazad, porodica-poznati od 17. i 18. stoljeća.

Iznad selo su ostaci srednjevjekovni trezor" Klanac".

Ispod Litica je pećina Poznati.

Na ulazu u Vjetrenicu su urezane motivi sa spomenike

Pravoslavni manastir sv. Vavedenja, koji je prvi put spomenuli u istorijske dokumente 1514. godine, nalazi se na padini ispod blizu brda Ostroga, na udaljenosti od oko 400 metara od Crkve.

                                     
  • Vavedenja Bogorodice u Zavali graditeljska cjelina Crkvina u Zavali arheološko područje Zaplanik historijsko područje Crkva sv. Roka u naselju Trebimlja

Users also searched:

arheološko područje crkvina u zavali, stećak. arheološko područje crkvina u zavali,

Encyclopedic dictionary

Translation
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →