★ Sargon Akadski - stećak ..

                                     

★ Sargon Akadski

Og vijeka akadski poznat kao "og vijeka je super" i "Veliki kralj." On je bio semitskog, akadski vladara i osnivač grad Akada. Poznat je u istoriju kao "Gospodar četiri strane svijeta" i prvi vladar koji je uspio osvojiti i ujediniti sve sumerski gradova-država u sjedinjene države Akada. On je osnivač Akadske dinastije i prvi višenacionalnog carstvo to uključuje veliki dio Mesopotamije između persijski-arapski zaljeva i Mediteranu: dijelove danas je zapadne Iran, Azije i Siriji. On je osnivač prvi semitske dinastije u oblasti, i smatra se i osnivač mezopotamske vojne tradicija.

                                     

1. Porijeklu i dolazak na vlast. (Origins and rise to power)

Og vijeka poznat je skoro potpuno iz legende i price koje su očuvale njegova reputacija preko 2000 godina mezopotamske povijest napisao klinastim pismo, i ne iz dokumenata koji si napisao za vrijeme njegovog života. Nedostatak podatke od tada je objasniti činjenicom da je glavni grad Akada sumerski Agade, koji je og vijeka je naredio da se izgradi, nikad nije bilo otkriveno i iskopao. To je uništen krajem dinastije što og vijeka osnovao i nikad nije bio naseljen, barem nije pod imenom Akada. Prema popularna tradicija, og vijeka je bio čovjek od poniznog porijekla. Bastovan ga je našao kao beba pluta u korpu na reku, i onda ga je doveo svoju kuċi i odgojen kao njegov sin. Sardonov pravi otac je nepoznat, kao ni njegovo ime tokom njegovo detinjstvo je nepoznato. Za njegova majka vjeruje da je svećenica u jedan od gradova u sredini tok rijeke Eufrat. Bez pomoći uticajne prijatelje ili rodbinu og vijeka stigli na mjesto peharnika u sudu Tražila-Zababa vladara grad Kiša, severno od drevnih zemlju Sumer. Kasnije će proglasim nezavisnost i da ti dam izgraditi grad Akada, gdje će početi da napraviš svoj carstvo.

                                     

2. Uspostavljanje Akadskog carstvo. (The establishment of Akadskog empire)

Akadske legende nam reći da og vijeka doveo je svoju vojsku u 34 bitke u oblasti južnoj Mesopotamije. U jedan od onih bitke og vijeka porazili vladara Uruka Lugalzaggisija usred Sumer, i njega okovanog u lancima, odvela ga je u hram u svetoj grad Nippuru. Tamo je og vijeka uz pomoć sveštenik od Nippura projekat, ozvaničena svoj status kao kralj Sumer i Akada. Na taj način, on je pratio i poštovati tradiciju koji je osnovan iz prahistorijskog Ubaid period oko 5200. p. n. e. i to će trebati sve srednjovijekovnog islamski period oko 800. n. e. Lugalzaggisi je vojni puta ranije ujedinila gradova-država Sumer je porazio ih sve tvrdeċi da vlada ne samo sumerski gradova-država, ali i oni u daleko na zapadu na Mediteranu. Og vijeka poraženi kralj je Lagaša, osvojili kraljevstvo Mari na istočnoj Sirije, Ebla sjeveru Sirije, oblasti danas je Libanon, i dovelo uspješno bitke u Elamu i planina Parlament u jugozapadu Iran.

Og vijeka uskoro postati kralj nad svim gradovima južnoj Mesopotamije. On je bio prvi veliki vladar koji je semitskog jezik poznat kao akadski, ne sumerski bio jezik koji og vijeka rekla od rođenja, mada malo rano kraljevi sa semitskog imena su napisane u sumerski listu kraljeva. Njegova pobjeda je, međutim ostvaren je samo nakon mnoge bitke, jer svaki grad nadao da ċe povratite svoju nezavisnost od Lugalzaggisija bez podpadanja pod pravilo novog gospodara po imenu og vijeka. Možda je to prije nego te iskorištava, u vrijeme kad skuplja sljedbenici i vojsku og vijeka dao sebi naslov Sharru-k "pravi kralj" u podršku od ulaska na tronu to nije ostvaren na uobičajen način putem nasljedivanja. Istorijske podatke, i još uvijek smo veoma skromna, tako da postoji velika pukotina u podaci koji se odnose na ovaj period. Akadska dinastije osnovala Sargona Akadskog ona je samo 5 kraljeva koji je vladao u ukupno oko 150 godina. U to vrijeme, njihove ideje su umnogome promijenile jezik, art, religija i kulture iz Mesopotamije. Njihov rad je u vojnoj taktici i zakoni će preživjeti u narenih 2000 godina i to će biti koriŝteni tokom nadmoćnih pravilo o prostoru Mesopotamije iz Vavilona i sa Njim dok osvajanje područja do dinastije Ahemenida iz Persije 539. p. n. e.

                                     

3. Vladavina. (Reign)

Sargonu nije bilo dovoljno za vladu samo Mezopotamijom, ali je težak i da pruži povoljno sporazume sa svim drugim oblastima poznatog svijeta. Zahvaljujući njegovom energičan temperament, og vijeka je vojska osvojili gradovi uz usred Eufrat u sjevernoj Siriji i silver-bogati planinama južnoj Anatoliji. Takođe je vladao Suša glavni grad Elama jedna od najjačih snage starog Srednjeg istoka. U Parlament planinama zapadne Iran je otkrio samo istina zapisi njegova vladavina. Takva je njegova slava da neki trgovci u jedan grad u Zemlje, vjerojatno je u centralnoj Turska molio za intervenciju i riješi svoje lokalne borbu. Prema legendi, og vijeka je sa grupom svojim ratnicima otišao na neverovatna putovanja u gradu Burushanda Purshahanda što i dan danas ne znam točnu lokaciju. Na kraju, to je bilo dovoljno samo da se njegov izgled na licu mjesta riješiti spor.

Kao rezultat njegove vojne veštine i dobro organizacione sposobnosti i naslijeđe sumerski gradova-država koji je naslijedio vojne osvajanja, je ranije trgovine sa vanjskim svijetom je nastavio da se razviju. To posebno važi za trgovinu sa dolini oko rijeke Ind, obali Omana, ostrva i obalu od persijskog zaliva, trgovine kedrovim drveta iz Libana, silver bogat Taurskog brda, Kapadokije, na ostrvu Kritu, i verovatno je iz Drevne Grčke.

Tokom Sargonove vladavinu akadski jezik je bio odgovara pismo to je bilo ranije koristili u sumerskom jezik. Novi stil kaligrafiju to je vidljive na clay pločice ovo dinastije također jasno vidjeti cilindričnim markice iz tog vremena, sa lijepo uredenim i pravio scene iz mitologije i život. Čak i ako je ovo novi umetnički stil ne može biti pripisao direktno lični uticaj Sargona, to je još uvijek pokazuje u svoj novi grad nije važno vojne i ekonomsku vrijednost.

Zbog nedostataka podataka od tada nisu poznati mnogo detalje vezane za događaji tokom svoju vladavinu. Čak i broj godina tokom koji je živio, čak i u vrijeme tokom koji je presudio ne može biti baš odlučno. Godina 2334. p. n. e. sada koriste kao datum na što istoričari osloniti, i samouvjereno znam da je početak dinastije iz grada Agade. U skladu sa sumerskom listu kraljevi, og vijeka vladavine kao kralja 56 godina. Iako og vijeka je protiv ideja kraljevski nasljedivanju s oca na sina, i kontrolu cijele porodice iz imperije, a on je tražio svoju kćerku kao visoka sveštenica u grad Tvoj. U Sargona su nasledila njegovi sinovi Rimuš i Maništušu, koji su opet nasledio od svojih potomaka i sve pada Akadske dinastije. Njihova pravila bio opravdan božanska odluka boginje Ištar. Ovo novi politički ideologije je učvršćivana kroz umjetnost, sa uvođenje herojski skulpture od kraljeva u prirodnoj veličini i spomenike sa scene veliku pobjedu nad protivnika.

Kao dio procesa unije u njegovo carstvo, og vijeka naredio standardizuju mjere težine i dužinu, kao da je koristi da se namećem semitskog jezik staroakadski jezik u upravnom i zvanične dokumente. Uspostavljanje politički grad Akada Agade, sa obnovu centru pažnje u grad Nippur kao religijski centar za cijelo područje imala je za cilj podrivanje autonomiju bivši je sumerski gradova-država.

Bivši sumerski gradu države su bile nikad u potpunosti prihvatiš akadsku pravilo. Kasnije dio njegova vladavina je bio ispunjen pravosudni pod čekove, a to kasnije literatura podatke opisati kao svetogrđe djeluje da og vijeka navodno je počinio. Međutim, to može biti relativizirati kao uobičajeni uzrok svih nevolja Sumeri su i Akadijanci jedno drugom. U nevolji je, u stvari, verovatno zbog nesposobnosti jedan čovjek bez obzira koliko je bila energična da kontrolu tako velika imperija bez razvijena i iskusio uprave. Nema dokaza da je og vijeka je posebno snažnih vladara, ili da Sumeri nije kao da, jer je to bio semitskog porijekla. Carstvo je srušio potpuno, jer su bili njegovi nasljednici bili u stanju održati svoje naslijeđe, i kasnije generacije smatraju Sargona najznačajnijom ličnost u svom celu istoriju bolesti.                                     

4. Naslijeđe. (Legacy)

Zaključku o krivici njegovog uspjeha domaćin boginja Ištar u čije čast grad Agade sagrađen, og vijeka akadski je postala prvi veliki graditelj carstva. Dva kasnije asirska kralj u njegovu čast je dobila ime po njemu. Iako šturi podataka koji govore od njegovih prethodnika Lugalzaggisiju, oni pokazuju da se proširila izvan sumerski domovinu već počeo. Kasnije stanovnici Mesopotamije, smatraju Sargona osnivač vojni tradicija koja se proteže preko cijelog istoriji svoje ljude.

                                     
 • kao nagovještaj na Ištar, poznatu boginju koja je imala značajan vjerski obred u Akadu već od najranijih vremena. Akadsko carstvo Babilon Sargon Akadski
 • grada Mari. 2334. p. n. e. 2279. p. n. e. Sargon Akadski osvaja Mezopotamiju. c. 2332. p. n. e. - Sargon I počeo vladati. 2345. p. n. e. Kraj Pete
 • tuže demoraliziranu akadsku vojsku. Zauzimaju Agade, prijestolnicu Akkada i potpuno ga uništavaju. Sargon Akadski osnivač Akadskog carstva i najraniji
 • Kadingirra. Grad se prvi put spominje na tableti Sargona Akadskog iz 24. vijeka p. n. e. kada je Sargon Akadski od grada napravio središte svoje države. Moć i stanovništvo
 • Akadsko carstvo je naziv za državu koja je postojala od 2334. do 2154. godine prije nove ere. Glavni grad je bio Akad. Osnivač carstva je bio Sargon I
 • Lagaša. Sargon od Akada 2334. p. n. e. - 2279. p. n. e. je najprije bio kralj u Kišu, pa je izgradio vlastitu prijestolnicu. U periodu Akadskog carstva
 • su postali podložni Sargonu Akadskom koji je ujedinio sve mezopotamske narode koji su govorili akadski i sumerski jezik u Akadsko carstvo 2334. p.n.e
 • i naroda koji su koristili akadski jezik, što uključuje široko rasprostranjen bilingvizam. Uticaj sumerskog na akadski je evidentan u svim oblastima
 • počeli uništavati i osvajati veći, a osvajači postajali sve veći dok Sargon Akadski nije uspio proširiti svoj imperij na cijelu Mezopotamiju. Veličina te
 • koju je uspostavio kralj Mesanepada. Kraj ove dinastije je bio napad Sargona Akadskog oko 2340. p. n. e. O sljedećoj, drugoj, dinastiji se ne zna puno, jer
                                     
 • Asarhadon Akadski Aššur - ahhe - iddina Aramejski: ܐ ܫܘ ܪ ܐ ܗܐ ܐܝ ܕܝ ܢ ܐ Hebrejski: א ס ר ח ד ן Starogrčki: Ασαραδδων Latinski: Asor Haddan je bio
 • Arabijskog poluostrva. 234. godine p.n.e. veliki akadski vladar Sargon je osvojio Sumer i stvorio Akadsko Carstvo koje je zavladalo većinom sumerskih gradova - država
 • da je imao hegemoniju nad Babilonijom prije perioda u kome se pojavljuje Sargon Kasnije je igrao važnu ulogu u borbi Babilonaca protiv Elamita sve do godine
 • borila za prevlast s Isinom, te dvije dinastije Lagaša prije i poslije Akadskog Carstva, kada je Lagaš imao snažan uticaj na regiju. Podaci o Lagašu su
 • Egipatsko carstvo - 1 milion km2 vladar: Ramses II. Akadsko carstvo - 650.000 km2 vladar: Sargon Akadanin Magadha carstvo - 650.000 km2 vladar: Bimbisara
 • siromašilo i podizalo ustanke. Postoji predanje o intervenciji Sargona vladara sumersko - akadskog carstva koji je upao u Anadoliju pozvan da zaštiti asirske
 • spratova. Najpoznatija je Babilonska kula koja nije očuvana. Sumerske, akadske i babilonske gradove od opeke lako osvaja ratnički narod Asiraca i umjesto


Users also searched:

sargon akadski, stećak. sargon akadski,

Encyclopedic dictionary

Translation
Free and no ads
no need to download or install

Pino - logical board game which is based on tactics and strategy. In general this is a remix of chess, checkers and corners. The game develops imagination, concentration, teaches how to solve tasks, plan their own actions and of course to think logically. It does not matter how much pieces you have, the main thing is how they are placement!

online intellectual game →